02. 11. 2011.

Pumpkin soup

Iako aktivno kuham (čitaj: svaki dan) već sedam godina, tek sam ove jeseni počela raditi juhu od buče. Ta fantastična, zdrava, slatkasta namirnica upravo je savršena za brzu i jednostavnu juhu!

Naravno, najprije je potrebno otići na, recimo, Dolac, najzanimljiviju i najživopisniju zagrebačku tržnicu i tamo se porazgovarati s kumicama dok kupujemo namirnice...
A recept za juhu ide ovako nekako (osobno sam "odokanović" što preporučam i vama, jednostavnije je, a i zabavnije!):
Sastojci: cca 80 dkg buče
               1 glavica luka (ili 2 manje)
               1 srednji krumpir (zbog gustoće)
               malo mlijeka (nije nužno)
               1 dl vrhnja za kuhanje
               sol, papar, vegeta...

Na ulju kratko prepržite nasjeckani luk i dodajte krumpir i buču narezane na kockice. Zajedno posolite i kratko pirjajte, oko 5-10 min te podlijte vodom (oko 1 l vode). Kuhajte oko 10 minuta, zatim dodajte još vode, ovisno o tome koliko želite juhe, recimo još litru. Kuhajte na laganoj vatri dok se krumpir ne skuha. Zatim to propasirajte u blenderu ili štapnim mikserom, dodajte malo mlijeka (po želji) i vrhnje za kuhanje. Probajte da vidite treba li još soli ili vegete te popaprite.
Savjet: ukoliko imate povrtni temeljac, koristite ga umjesto vode
            možete dodati malo muškatnog oraščića, a za serviranje par kapi bučinog ulja ili vrhnja, što vam je draže.

Gotovi proizvod izgleda ovako, a za posebni doživljaj pozovite neko dobro društvo:
Dobar tek i čitamo se uskoro! :D
Ilina

2 komentara:

  1. mmmm da finooo! a tolko je jednostavno da sam čak i ja jednom to radila :))

    OdgovoriIzbriši

thanks for all your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...